Sağlık

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet gecikmesinin nedenleri kadınların en çok heyecanlandığı, korktuğu ve çekindiği konulardan birisidir. Genelde adet gecikince insanların aklına gelen belli başlı düşünceler var. Ancak sizler için özenle hazırladığımız konumuzu dikkatli okudukça bunun bir çok sebebi de olduğunu göreceksiniz. Adet gecikmesinin nedenleri ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmaları ve başarılı uzmanların görüşlerini sizlerle paylaşacağız. Konuyu yüzeysel tutmayıp uzun bilgilendirici tarzda olacağından, kendinizi direkt olarak konuya vermenizi tavsiye ediyorum. Uzun da olsa detayları kaçırmamak adına kadinname.com ailesi olarak tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Gebelik

Akıllara ilk gelen adet gecikme sebebi gebeliktir. Adet gecikmesinin özellikle 4-5 günü geçtiği zamanlarda ve gebelik konusunda belirtilerin olduğu dönemlerde bir hastane gebelik testi gereklidir. Bu testleri eczanelerden de satın alabilirsiniz. Kafanızda en ufak şüphede en kötü olumsuz sonuç çıksa bile yine içinizde şüphe kalmaması için hastaneye gideceğinizi düşünürsek hastane de yapılan testler daha mantıklı duruyor. Ancak az sonra okuyacağınız üzere gebelik adet gecikmesinin tek sebebi değildir. Bu nedenle paniğe kapılmayın.

Obezite veya Zayıflık

Adet düzensizliği konusunda bilinmeyenler arasında obezite veya zayıflık’ta yer alıyor. Obezite veya zayıflık sonucunda adet gecikmesi oldukça normal, sık yaşanan durumlardandır. Aşırı bir şekilde kilo verdiğiniz zamanlarda adet gecikmesi yaşanması normaldir. Tam tersini de gayet tabii düşünebilirsiniz. Eğer adet düzensizliği yaşatan bir kilo alma/verme oluyorsa diyetisyeninizle bu durumu özel olarak görüşün. Görüştükten sonra diyetisyeniniz  diyetinize uygun eklemeler veya çıkartmalar yapabiliyor.

Hormonal Rahatsızlıklar

Adet gecikmesinin nedenleri arasında en çok şüphenilen durum gebelik olsa da yapılan araştırmalar sonucu en yaygın sebeplerinden biri de hormonal bozukluklardır. Konunun uzmanları, bu konuda kontrole gelen hastaları bilgilendiriyor. Sadece adet gecikmesi döneminde değil, belli aralıklarla kadınsal durumlar veya hormanlar için de doktorlara görünmek gerekir. Eğer ki sizde de hormonal sıkıntılar varsa adet düzensizliği yaşamanız normal.

Kronik Hastalıklar

Kronik hastalığa sahip olan kadınlarda da adet düzensizliği sık olarak görünüyor. Ancak kronik hastalığın önüne ilaç tedavisi ile geçip bu durumdan kurtulmanız mümkün.  Adet düzensizliği yaşadığınızda varsa kronik hastalıklar sebebi olabilir. Bunu aklınızda bulundurmak gerekiyor.

Doğum Kontrol Hapları

Doktorlar günümüzde artık doğum kontrol haplarını pek önermiyor. Doğum kontrol haplarının sadece adet gecikmesine değil, birden fazla hormonal rahatsızlığa da yol açtığı söyleniyor. Doktorlar ne kadar uyarsalar da belli bir kesim bu hapları kullanmaktan vazgeçmiyor. Yine diğer maddelerde olduğu gibi bu hapları kullanıyorsanız adet düzensizliği riskini göze almanız gerekiyor.

Fazla Spor Yapma

Özellikle yaz ayları gelmeden önce fit bir vücuduna sahip olayım diyenlerinizi görüyorum. Aşırı spor ve diyet adet düzensizliğine sebep olabiliyor. Kadınların kilo konusunda takıntılı olması aslında ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Adet gecikmesi bunlardan biridir. Her zaman olmasa da başınıza gelebilecek bir durum olduğunu bilmek lazım.

Stres ve Üzüntü

Adet gecikmesinin sebepleri arasında stres ve üzüntü de yer alıyor. Adet gecikmesinin temel sebeplerin birisi strest ve üzüntüdür. Hatta son yıllarda yapılan geniş çaplı bilimsel araştırmalarda adet gecikmesinin en güçlü nedenlerinden biri haline gelmiş. Yaşadığınız depresyon veya aşırı üzüntülerde yine adet günlerinizi ciddi derecede etkileyecektir.

Bazı İlaçların Yan Etkileri

Genelde içtiğimizin ilaçların yan etkilerini okumuyoruz veya araştırmıyoruz. Ancak bazı ilaçlar adet gecikmesine sebep olabiliyor. Antidepresan , tiroid ve kemoterapi ilaçları en çok yaygın görülen ilaçlar arasında yer alıyor. Bu ilaçlar ve aklımıza gelmeyen bazı ilaçlar adet gecikmesinin sebepleri olabilir. Bu nedenle adet düzensizliği ile ilgili varsa içtiğiniz ilaçları iyi analiz etmeniz gerekiyor.

Polikistik Over Sendromu PCOS

Halk arasında çok az bilinen gecikme sebepleri arasında yer alan bir hastalıktır. Kısaca bir açıklama yapmak gerekirse, kadınlarda görülen bu rahatsızlık. Aşırı tüylenme ve adet düzensizliğine sebep olur. Bazı tıbbi testler sonrasında bu sendromu atlatabilirsiniz.

Adetin İlk Zamanları

Adetin ilk zamanlarında yani  ergenlik dönemlerinde düzene girmesi zaman alabilir. Adet düzensizliği belli bir zaman sonra ritme girer. Bu süreçte genç kızların strese girmeyip doğal akışı bozmaması gerekiyor. Yinede 1 haftalık gecikmelerde doktor kontrolü gerekmektedir.

Perimenopoz

Az bilinen bu terim menopoza geçiş dönemi olarak da adlandırılır. Adet düzensizliği bu dönemin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Aslında bu süreç sizi menopoza hazırlamaktadır. Bu nedenle bu süreç sizi üzebilir 2 veya 7 yıl arası süren uzun ve oldukça zor bir süreçtir.

Menopoz

Özellikle belli bir yaştan sonra her adet düzensizliğinde beklenen bir durumdur. Ancak yukarıda saydığımız gibi onlarca nedenlerden sadece bir tanesidir. Yinede yaşadığınız adet düzensizliğinizin sebebi menopoz olabilir. Bir önceki madde de (perimenopoz) geçiş sürecidir.

Uzun Süren Hastalıklar

Uzun süren hastalıklara grip bile dahil edilebilir. Uzun süren hastalıklar veya rahatsızlıklar adet gecikmesine sebep olabilir. Genelde bu madde bir çok kadının aklına gelmiyor. Adet düzensizliğinin sebepleri arasında yer alıyor.

Yoğun Seyahat Temposu

Seyahatlerimiz’ de aşırıya kaçınca adet gecikmesi yaşanabiliyor. Vücudun aşırı yorgun oluşu, aşırı tempoya kalması durumu adet gecikmesi dışında bir çok rahatsızlığa da sebep olabilir.

Rahim Rahatsızlıkları

Rahim hastalıkları’da  adet gecikmesinin sebepleri arasında yer almaktadır. Halkımızda genelde rutin kontrol alışkanlığı olmadığından maalesef adet gecikmesi sebebi ile gittiğimizde öğrenilen farklı bir maddedir.

Adet Gecikmesinin Diğer Sebepleri

  • Beyin rahatsızlıkları
  • Tümor
  • Kürtaj
  • Emzirme
  • Dengesiz Beslenme
  • Kadın hastalıkları

Adet Gecikmesinde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Eğer adet gecikmesi 7 günü, 1 haftayı geçtiyse mutlaka doktora gitmeniz gerekiyor. 2-3 gün içerisinde yapacağınız stres bu süreci hızlandırabilir. Yani 1-2 gün geçti diye hemen panik yapmamanız gerekiyor. Elbette 4-5 gün geçtiğinde gitmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak panik yapmanız yine başka bir sebep oluşmasına neden olur. Yukarıda bahsettiğimiz maddeler arasında yer alıyor. Uzmanlar tarafından 7 gün gecikmeye kadar adet gecikmesi normal karşılanır.

Adet Gecikmesi Tedavisi

Yukarıda gördüğünüz üzere onlarca sebepten adet gecikmesi olabilir. Bu nedenle bazı sitelerde yazan bitkisel çözümlerden uzak durmak gerekir. Sizin adet düzensizliğiniz neden oluyor bunu bilmek bazen testlerle bile zor olabiliyor. Bu nedenle en doğru çözüm doktora gitmek olacaktır. Konulan teşhis neticesinde tedavi yöntemine karar verilecektir. Hastalık harici çoğu durumlarda ilaçsız iyileşme söz konusu olabiliyor. Tedaviyi kolaylaştırmak için sizin yapacağınız panik yapmamak olacaktır. Adet konusunda aklınıza takılan soruları çekinmeden konu altında bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu