Pratik Bilgiler

Evlilikte Çocuğun Etkisi

Yeni evlilerin, henüz çocuğu olmayanların, nişanlıların veya evlilik niyetinde olanların en çok merak ettiği konulardan biri evlilikte çocuğun etkisi  faktörüdür. Hatta saydığımız kriterler dışında bir çok insanın da bu konuyu merak ettiğini biliyoruz. Doğru sorular sormak bize bir yol haritası çizecektir. Her zaman söylediğimiz gibi amacımız sizin farklı bakış açılarını yakalamanızı sağlamak. Çünkü bu siteyi takip eden herkesin hayat tarzı farklı ve birbirinden çok uzak olabilir.

Evlilik ve Çocuk  Gençleri Korkutuyor

Bu başlıkla ilgili çok fazla anketi ve araştırmayı takip ettim. Yeni nesil evlenme ve çocuk konusunda büyük bir endişe taşıyorlar. İlk engel ekonomik sebepler. İkinci engel ise ülkemizde boşanma oranlarının çok yüksek olması. Bir başka engelde çocuk bakımının zor olduğunun düşünülmesi. Bu düşüncelere sahip kişilere haksız demek bence acımasızlık olur. Ancak konunun başında bir baba olduğumu vurgulamak isterim. Benim evlenmeden ve çocuk sahibi olmadan önceki hislerimle şimdiki hislerim bir değil. Ancak bu sizinde öyle olacak anlamına gelmez. Her zaman yaptığımız gibi bazı uzakta kalmış soruları yakına getirmemiz gerekecek.

Evlilik Sizin İçin Ne Anlam Taşıyor?

Özellikle ülkemizde evlilik genelde aile baskısı sonucunda apar topar seçilen bir eş veya görücü usulü oluyor. Bu yöntemlerin günümüzde etkisi tartışılabilir. Ancak şu bir gerçek yeni nesli eski nesil ile karıştırmamak lazım. Şimdi beklentiler çok daha yüksek. Gerçek bir aşk evliliği ile aile baskısı sonucu gerçekleşmiş evliliklerin bir olmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle bu sorunun cevabı sizi için önemli. Gerçekten istediğiniz için mi evleniyorsunuz? Evlilikten ne bekliyorsunuz? Evleneceğiniz kişi ile bu sorulara cevabınız aynı değilse başarılı evlilik olasılığınız düşük olabilir. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız ve evlenmeyi düşündüğünüz kişi de bu konuda aynı fikirdeyse olumlu bir yoldasınız demektir. Bu uyumsuz kavgayla başlayan bir ilişkinin evlilikle bitmeyeceği anlamına gelmez. Bu olaya birazda kimileri inanmasa da şans olarak bakmak lazım. yolda giderken camda gördüğünüz bir yazıyı okurken yanınızdan geçen kadının size çarpması veya alışveriş yaparken arkadaşınızın sizi zorla sinemaya götürmesi ve o gittiğiniz sinema molasında biriyle tanışmanız gibi on binlerce farklı ihtimalden bahsedebiliriz.

Çocuk Yetiştirmek İçin Bilgiye Sahip misiniz? 

Çoğunlukla evlenmeden önce çoğumuz bu bilgiye sahip değiliz. Önemli olan bu konuda gelişmeye açık mıyız? Siz sıkıştığınız anda pes eden biri misiniz? yoksa sorunlarla yüzleşmeyi seven ve mücadeleyi bırakmayan biri misiniz? Şunu mutlaka düşünün. Çocuğunuzun canı yanması ile sizin canınızın yanması asla aynı şey değildir. Hisleriniz çocukta her zaman daha yoğun olur. Bu nedenle bu özelliklerin sizde olup olmadığını sorgulamak doğru bir yol olabilir.

Evlenince Hemen Çocuk Sahibi Olmak Mı Yoksa Kariyer Planınız veya Ekonomiyi Mi Bekliyorsunuz?

Açıkçası eğer ekonomiyi bekliyorsanız daha uzun süre bekleyebilirsiniz. Çünkü günümüz şartları çok da iyiye gitmiyor. Çocuğun ciddi bir sorumluluk olduğunu hepimiz kabul ediyoruzdur. Ciddi bir zaman ve mücadele gerektiriyor. Evliliğin ilk dönemleri genelde birbirinize alışma ve halk arasında denen ”cicim ayları” yani aşkın en saf halini yaşama ile geçer. Bu dönemde çocuk sahibi olmak sizi ne kadar etkiler? Bu sorumluluk bilinci varsa etkilemeyebilir. Ancak istatistikler bunun tersini söylüyor. Evlendiğinizde eşinizle vakit geçirip çocuk için bir kaç sene beklemek mantıklı olabilir. Bunu kendi durumunuz ile birleştirip ciddi olarak düşünerek adım atmak gerek.

Bu Kadar Sorumluluklara Rağmen Çocuk Sahibi Olmanın Sebebi Nedir?

Bunu sanırım hangi anne babaya sorsanız ya içinden ya da yüzüne karşı en azından gülümser. Bu sorudaki cevaplar kendi düşüncemi yansıtmaktadır. Bu nedenle dikkate almak zorunda değilsiniz. Ancak tecrübe sahibi birini dinlemek sizin için fayda sağlayabilir. Kendimden örnek vererek başlamak istiyorum. Eşim ve ben fazla pipirikli insanlarız. Çocuk henüz olmadan biz neler yapmamız gerektiği ile ilgili ciddi bir araştırma yaptık. Çevremizde tanıdığımız doktor aile dostlarımız ile, başarılı gördüğümüz anne babalar ile ve tabii ki kendi ebeveynlerimizle görüştük. Ancak çocuk dünyaya geldiğinde her çocuğun farklı bir büyüme dönemi geçireceğini hesap edemedik. Büyük zorluklarla başlayan ilk dönemlerde henüz buna hazır olmadığımızı düşündüğümüz günler oldu. Zaman geçtikçe sürece alışmaya birbirimize daha çok kenetlenmeye ve pozitif bakmaya başladık. Önümüzde bir hayatın başlaması ve büyümesinde aşkımızın ne kadar büyük önemi olduğunu ve bu zamanların tekrar geri dönmeyeceğini görmeye başladık. Sonrasında ise çocuğun büyüdüğü her dönemde ona endeksli hayatın aslında çok daha huzur verici odluğunu hissediyoruz. Çocuk sahibi olmadan önce düşündüğünüz maddi sorunların, aşkı bitirme korkularının önüne çocuğunuzun geçip bir gülümsemeyle her tür fikri alt üst edişinizi seyredeceksiniz. Gün boyu iş yerinde yaşadığınız en büyük stresleri dünya üzerinde hiç bir ilacın yapamayacağı etkiyle size bir sarılmasıyla nasıl yok ettiğine canlı şahit olacaksınız. Hayat boyu mutluluk dediğiniz kavramların onunla geçirdiğiniz keyifli vakitlerin yanında çok basit olduğunun kanıtı olacaksınız. Gözünüzün önünde yeni bir yaşamın nasıl başlayıp hatalarla – doğrularla, günahlarla – sevaplarla nasıl etkileyici ve mükemmel devam ettiğini göreceksiniz. Çocuk sizi yeni nesle göre anlatırsak sizi hayatınızda bir kaç level üste taşıyacaktır.  Bu saydıklarım için o strese değer mi? Benim cevabımı zaten anladınız. Ancak sizin vereceğiniz cevap çok daha önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu