Sağlık

Sinüzit Nedir? Sinüzit Belirtileri Ve Korunma Yolları

Sağlık konularında çok detaycı ve bilimsel olmaya çalışıyoruz. Türkiye’de yaşanan en büyük problemlerden biri sağlık konusunda bilimsel dayanağı olmayan makalelerin yazılması ve paylaşılmasıdır. Sizlere sunduğumuz her sağlık haberi bilimsel araştırmalar ve önemli uzmanların görüşlerinden oluşmaktadır.

Kadinname.com sitesi olarak bugünkü konumuz; sinüzit nedir? sinüzit belirtileri ve korunma yolları. Sevgili takipçilerimize iyi okumalar dileriz.

Sinüzit Nedir?

Kısa olarak sinüzit, yeğin baş ağrısı, ateş, burun tıkanıklığı ve burun akıntısıyla kendini gösteren yüz sinüsleri yangısı. demektir. Halk arasında ise kaşların üstündeki kısmın ateşle birlikte şiddetli baş ağrısı yapmasıdır.  Bu kısa açıklamalara ek olarak sinüzit olduğumuzu nasıl anlarız? sorusuna yanıt olacak belirtilerinden bahsetmek istiyorum. Bir çoğumuz ”sinüzit mi oldum acaba” şeklinde tereddütte kalıyoruz. Şimdi bu tereddütü yok edecek belirtiler listesi yapalım.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Bilinen en yaygın belirtilerden bahsederek kafanızın karışmasını önleyebiliriz. Bu konuda bazı maddeler kafanızı başka hastalıklarla karıştırabilir. Maalesef bazı doktorlar çok detay vererek aslında hastanın kafasını daha çok karıştırıyor.

  • Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı bir baş ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun ve genizden sarı yeşil renkli akıntı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Ağız kokusu, koku ve tat bozukluğu
  • Hafif ateş
  • Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü,
  • Çocuklarda bunların yanında iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma şikayetleri olabiliyor.

Sinüzitten Korunma Yolları

Detaylı şekilde sizlere maddeler halinde korunma yollarını paylaşacağım.

  • Sigarayı bırakın veya içilen ortamlardan uzaklaşın

Sinüzitin düşmanlarından birisi de sigaradır. Sigara içilen ortamlar dahi sizi ciddi sıkıntıya sokabilir. Sigaranın içerdiği kanserojen maddelerin ve çeşitli virüslerin direnç noktası burun ,  sinüzit sorunu olanlarda tam olarak görevini yerine getiremez. Bunun neticesinde hem şiddetli baş ağrısı hem de ilerleyen dönemlerde çok daha zayıf bir metabolizma ile hastalıklara yakalanmanız çok daha kolaylaşır.

  • Klima ve ortamdaki nem oranını düşüren cihazlara dikkat edin

Klima , elektrikli ısıtıcı gibi cihazlar ortamı kurutur. Sizin ise sinüzit itibariyle nemli ortamlara ihtiyacınız var. Uzun süre klimalı ve elektrikli ısıtıcıların bulunduğu ortamda durmanız size baş ağrısı olarak geri dönecektir. Kuru ortamlardan uzak durarak sinüzit sorununun büyümemesini sağlayabilirsiniz.

  • Havadar ortamları tercih edin

Yukarıdaki maddeye ek olarak bu maddeyi sunabiliriz. Örneğin kapalı yerlerde çalışıyorsunuz mümkün olduğunca odayı havalandırmaya çalışın.  Havasız ortamlar size büyük sıkıntı oluşturacaktır.  Bu nedenle kış aylarında sinüzit sorunları daha sık görülmektedir. kış aylarında olsak da sinüzit problemimiz varsa odayı havalandırmak zorundayız.

  • Mevsiminde meyveler ve suyu bol tüketin

Sizin en büyük ilacınız bol su tüketimi olacaktır. Özellikle hormonsuz ve mevsiminde olan meyveleri bol tüketmeniz durumunda sinüzit sorunlarını aza indirgemiş olursunuz. Vücudunuzun kuru kalmaması ve bu besinlerle sürekli takviye edilmesi gerekiyor. Su ve meyveler bağışıklığınızı güçlendirecek.

  • Rüzgarlı havalara dikkat edin

Bol rüzgara kalmak kuruluğu ve bağışıklık sistemini güçsüz bırakacağından sinüzit riskini arttırır. Hatta dışarıda yoğun rüzgarda çalışanların bu rahatsızlığı çok daha sık yaşadığını görürsünüz. Sinüzit hastası isek rüzgarlı ortamlarda önlemimizi almak durumundayız. Eğer uzun süre rüzgar altında kalacaksanız yanınızda su mutlaka bulundurun.

  • Soğuk kış aylarında burnu nemli tutun

Kış ayları için özel nemlendiriciler var. Sizin özellikle burnunuzu nemli tutmanız gerekiyor. Halk arasında ”kuru soğuk” diye tabir ettiğimiz havalarda bizi sinüzite karşı burnumuz korumaktadır. Bunun için özel nemlendiricilerle sinüziti engelleyebiliriz.

  • Kapalı ortamlarda giyime dikkat edin

Sinüzitten korunmak için dikkat etmeniz bir başka önemli nokta da, terliyken üşümemeniz ve kapalı ortama girince üzerinizi inceltmeniz. Çünkü bir anda gelişen ısı değişiklikleri enfeksiyonlar için zemin hazırlayıcı bir faktör oluyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yusufhan Süoğlu, ortam sıcaklığında ani şekilde 6 derece yaşanan değişikliklerin sinüzit gelişimine yol açabilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırdığını belirterek, “Mikroorganizmalar mukoza bariyerini bu ani ısı değişikliğiyle çok kolay kırıyor ve bakteri ile virüslerin vücuda girmesini kolaylaştırıyor” diyor.

  • Doğalgaz ve kalorifer kullanan evlerde özel önlemler

Doğalgaz ve kalorifer petekleri havayı çok çabuk şekilde kurutur. Ortamdaki nem oranını dengelemek için peteklerin üzerine ıslak havlu konabilir. Böylece kuru havaya mağruz kalmayız odanın nemini dengede tutabilir ve sinüzit problemini önleyebilirsiniz.

Sinüzitin Doğal Tedavi Yöntemleri

  • Sinüzit için Vicks tedavisi;
    Sinüzit ağrılarını giderme ve burun açma da Vicks çok etkili bir yöntemdir. Vicks ile beraber sıcak su buharı yaparsanız burun kanallarınızın açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Sinüzit için tuzlu su tedavisi;
    Tıkalı burnu açma da ve sinüzit ağrılarını giderme de en etkili yöntem tuzlu sudur. Yarım çay bardağı suyun içerisine bir tutam tuz atıp karıştırarak buruna püskürtün. Üst solunum yolunun açılması, burun tıkanıklığının giderilmesinde ve burnu açma da oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Sinüzit için sıcak havlu tedavisi;
    Sıcak havluyu alın ve burun bölgenize tutarak baş ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Sinüzit için Bitki tedavisi;
    Acı biber tıkalı sinüslerin açılmasında oldukça etkilidir. Sinüzitin tedavi edilmesinde zencefil bitkisi de kullanılmaktadır. Zencefilin içeriğinde bulunan doğal ağrı kesici bileşenler şiddetli olarak artış gösteren baş ağrılarının azalmasında oldukça etkili rol oynar. Zencefili çay olarak tüketebilir veya tencerede kaynatarak kaynar suyunu burnunuza çekebilirsiniz.
  • Sinüzit için yeşillik tedavisi;
    Ebegümeci ve maydanozu aynı tencerede haşlayarak su buharını burnunuza teneffüs ettirin.
  • Sinüzit için Ananas suyu tedavisi;
    Taze sıkılmış ananas suyu tüketirseniz sinüzit rahatsızlığınıza iyi gelir.

Sinüzit için özel karışım;
– 1 çay bardağı su içerisine 1 çay kaşığı kekik yağı koyun. Başka bir fincan içerisinde fındık büyüklüğünde kil eritin. Üzerine çıkan duru suyu dökerek kekik yağı karşımı ile birleştirin. İyice çalkaladıktan sonra burun deliklerinize gün içerisinde 1- 2 defa damlatınız.

Sinüzit Nedir? Sinüzit Belirtileri Ve Korunma Yolları yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu