Sağlık

Rahim Kanseri Belirtileri Tedavisi

Rahim Kanseri, tıbbın gelişmesi ile tıp alanında birçok hastalığın tanı, teşhis ve tedavi süreci de her gün daha da kolay bir hal alıyor. Yüzyıllar önce tanısı ve tedavisi mümkün olmayan ancak günümüzde tedavisi mümkün olan hastalıklardan birisi de rahim kanseri hastalığıdır. Kadınların rahim bölgesinde meydana gelen rahim kanseri erken tanı konulduğunda tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Rahim Kanseri Nedir?

Sağlıklı bir insanın vücudunda bulunan hücrelerin oluşturduğu dokular düzenli bir şekilde kendilerini büyütüyor, bölüyor ve aynı zamanda yeniliyor. Ancak bazı sağlık sorunları ile karşılaşan vücut içindeki dokular bu sorunlardan etkileniyor ve bu nedenle de hem büyüme evreleri hem de gelişme evreleri normalin dışında değerlerde seyredebiliyor. Bu noktada da vücut içinde iyi ya da kötü huylu olan tümör meydana geliyor. Eğer bu tümör kötü huylu ise bu durum tıp alanında aynı zamanda “Kanser” olarak nitelendiriliyor. Rahim kanseri hastalığı da kadınların rahminde oluşan kötü huylu tümör nedeni ile oluşan hastalıktır. Rahim ağzı kanseri rahim içi kanseri ve Sarkom olmak üzere iki farklı şekilde görülüyor. Rahim içi kanseri olarak bilinen endometrium, rahim içi döşemesinde meydana gelir. Sarkom rahim kanseri ise rahimde bulunan kas ve dokulardan meydana gelirken aynı zamanda rahim içi kanserine göre daha az sıklıkla görülür. Bu durumda her iki rahim kanseri şeklinin de belirtileri farklı olarak kendisini gösteriyorken aynı zamanda Sarkom rahim kanseri vücut içerisinde daha hızlı yayılıyor.

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri tedavisinden en önemli nokta erken teşhistir. Dolayısıyla da hastanın aşırı kanama, aşırı akıntı, menopoz sonrası kanama gibi belirtiler ile vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurması bu hastalığın erken tanı ve tedavi sürecinde önemli rol oynuyor. Rahim kanserinin en önemli belirtisi menopoz dönemine girilmiş olmasına rağmen az ya da çok miktarlı kanamalardır. Aynı zamanda vajinadan gelen pis kokulu ve sulu akıntılar, ilişki sonrası meydana gelen kanamalar, menopoza girmemiş bayanlarda adet döngüsü dışında meydana gelen ara kanamalar, ilişki esnasında ve sonrasında karın bölgesinde rahatsızlık duygusu ve aşırı ağrı ve hissedilir, gözle görülür şişlik gibi belirtiler rahim kanserinin en net belirtileri olarak görülüyor. Ayrıca hasta belirtileri dikkate almayarak bir uzmana başvurmamış ve bu sırada rahim kanseri ileri evrelere taşınmış ise hastada ciddi oranda halsizlik, kabızlık ve aşırı zayıflama görülebiliyor.

Rahim Kanseri Neden Oluşur? Nedenleri Nelerdir?

Her ne kadar teknoloji ve bilimin gelişmesi ile birlikte tıp alanında da birçok gelişme görülse de uzmanlar ve tıp bilimciler tarafından rahim kanserinin nedeni tam olarak saptanamıyorken bu durumun hormonlara bağımlı olarak meydana geldiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Hormonların kadın vücudunda düzensiz bir durum seyretmesi rahim kanserine hızlı bir şekilde ortam hazırlarken aynı zamanda rahim kanseri hastalığını hızlandıran birçok etken ile etkileşim halinde oluyor.

Rahim Kanserinin Oluşmasını Hızlandıran Etkenler Nelerdir?

Rahim kanseri, jinekoloji yani kadın hastalıkları alanında özellikle son dönemlerde sıkça görülen bir hastalık türüdür. 40 yaşına henüz gelmemiş bayanlarda nadir bir şekilde görülen rahim kanseri aynı zamanda neredeyse 100 kadından 3ünde mutlaka görülüyorken özellikle 60 yaş ve üzeri kadınlarda rahim kanseri hastalığına çok fazla rastlanıyor. Rahim kanserinin tam olarak oluşum nedenleri saptanamasa da birçok etkenin bu hastalığa ortam hazırladığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bu etkenlerin başında ise östrojen hormonu geliyor. Şöyle ki; yumurtalıklarda üretilen bir hormon olan östrojen hormonu, menopoz döneminde yumurtalıklar tarafından üretilmiyor. Hormon tedavisi ile östrojen hormonu ilaçlar vasıtası ile vücuda verilebiliyorken hastanın bu hormonu tek başına alması rahim kanserine çok büyük zemin hazırlıyor. Bu durumda östrojen hormonu ile progesteron hormonu da alınıyor ise bu durumda rahim kanseri riskinin önüne geçiliyor. Bu hormon etkeninin yanı sıra aynı zamanda;

  • Hiç doğum yapmamış olma,
  • Çok fazla kabız olma,
  • Aşırı kilolu bir vücuda sahip olma,
  • Adet döngüsünün düzensiz olması,
  • Kısırlık durumları,
  • Rahim kanseri hastalığının ailede genetik bir hastalık olması,
  • Meme kanserinin engellenmesi gibi nedenler ile tamoksifen kullanılması,
  • Kişinin yüksek tansiyon, şeker, safra kesesi ve tiroit gibi hastalıklara sahip olması,
  • Sigara kullanımı,
  • Çok uzun bir süre yüksek oranda doğum kontrol hapı kullanımı gibi etkenler de rahim kanserinin vücutta oluşması doğrultusunda oranı oldukça arttırarak bu hastalığa ortam hazırlıyor. Dolayısıyla da bu konularda geçmişi ve öyküsü olan kadınların rahim kanseri hastalığına yakalanma oranı daha da yüksek oluyor.

Rahim Kanseri Teşhisi Hastaya Hangi Yöntemler İle Konuluyor?

Tıp alanında henüz rahim kanseri teşhisi için bir tarama testi bulunmamakla birlikte jinekoloji uzmanları rahim kanseri belirtilerini ileri sürerek bu şikayetler ile gelen hastalara dört farklı yöntemden herhangi birini uygunluk derecesine göre uygulayarak teşhis koyabiliyor. Bu yöntemler; endometrial biyopsi, vajinal ultrason, histeroskopi ve kürtaj yöntemleridir. Endometrial biyopsi yöntemi ile; jinekolog, ince plastik kateter ile rahim içinden doku alınarak mikroskop ile inceleniyor ve teşhis konuluyor. Vajinal ultrason yöntemi ile; rahim içi, kalınlığı ve boyutu ultrason cihazı ile kontrol ediliyor. Diğer bir yöntem olan histeroskopi ile; rahim içi ışıklı bir araç ile müdahale yapılan cerrahi bir yöntemdir. Son yöntem ise kürtaj yöntemidir. Kürtaj yöntemi ile; rahim ağzı jinekolog tarafından genişletiliyor ve içerisinden şırınga benzeri bir alet ile kazılarak bu doku çekiliyor. Birçok kadın rahim kanseri kontrolü için smear testi yaptırıyor ancak smear testi; rahim kanseri bulgularını görmezken sadece rahim ağzı kanseri bulgularını gören bir test yöntemidir.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Rahim kanseri tedavisi jinekolog uzmanının yapmış olduğu tanı ve teşhis sonucunda şekillenir. Genel olarak il etapta hastalık evresine göre rahim kanseri ameliyatı yapılır ve hastalığın süreci görülürken aynı zamanda rahmin durumu gözlemlenir. Bu evreden sonra jinekoloji uzmanı gerek görür ise tüm rahim bölgesi alınabilir. Şayet hasta henüz genç ise ve çocuk sahibi olmak istiyor ise bu durumda jinekoloji uzmanı hastalığın evresine göre ilaçlar ile hormon tedavisi yapabiliyor ya da hastaya kemoterapi uygulaması tavsiye ediyor. Ancak bazı rahim kanseri vakaları teşhis konulduğunda ileri seviyelere çıkmış olabiliyor. Bu gibi durumlarda artık ilaçlar ile hormon tedavisi ve kemoterapi için artık çok geç kalınmış olabiliyor. Eğer teşhis sonrasında hastalık son evresine gelmiş ise hasta genç olsa da ve çocuk sahibi olmak istese de öncelikle hastayı sağlığına kavuşturmak amacı ile rahim ve yumurtalıkların tamamı ameliyat ile alınarak rahim içinde kansere neden olan kötü huylu tümör temizlenerek hastanın tüm üretkenliği sona erdiriliyor. Böylece rahim kanseri tedavisi köklü bir şekilde tedavi edilmiş oluyor.

Rahim Kanserinden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Rahim kanserinden korunmanın en temel yolu öncelikle şeker hastalığı, tiroit hastalığı ve tansiyon hastalığı gibi hastalıklar var ise jinekoloji uzmanları ile iletişim halinde olmak büyük önem taşıyor. Ayrıca kadınların özellikle menopoz dönemine girdikleri ilk dönemlerde mutlaka jinekoloji uzmanından destek alarak gerekli hormon ilaçları kullanması en doğru yöntemlerin başında geliyor.

Sağlık alanında yazdığımız diğer yazılara göz atmak için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu